Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna
Fri frakt över 150 kr

Minska på stress med dessa 5 magiska livsmedel!

|25/05, 2023

Stress utlöser produktionen av hormonet kortisol, vilket kan få oss att ständigt vara i ett tillstånd av vaksamhet eller den där "kämpa eller fly"-känslan.

Vi vill ha en hög nivå av kortisol för att vakna på morgonen och hantera akuta stressande situationer och i lämpliga mängder reglerar kortisol nästan varje system i vår kropp, som humör, ämnesomsättning, immunfunktion, minne och kognition mfl. Men kortisol kan ha skadliga effekter på alla dessa system om nivåerna förblir förhöjda under långa tidsperioder. 

Det finns ingen magisk mat som omedelbart sänker kortisolnivåerna och stressnivåerna, men vissa ingredienser kan minska inflammationen i kroppen och hjälpa till att reglera frisättningen av kortisol. Det beror på att det finns en koppling mellan höga kortisolnivåer och tarmgenomsläpplighet (mage/tarmkanalen släpper in och ut saker hela tiden). När kortisolen är hög ökar graden av genomsläpplighet och det sker kommer bakteriella nedbrytningsprodukter in i blodomloppet som orsakar inflammation, insulinresistens och stimulerar frisättningen av mer kortisol.

 

Nedan livsmedel och ingredienser kan bidra till att balansera kortisolnivåerna och främja en hälsosam kropp. 

 

 1. Surkål och kimchi
  Lactobacillus reuteri är en probiotisk mikroorganism som naturligt finns i människors mag -och tarmkanal. Lactobacillus reuteri stimulerar hjärnan att frisätta oxytocin, vilket hjälper till att minska upplevd stress och sänker kortisol nivåerna. 

  Du kan hitta Lactobacillus reuteri i fermenterade livsmedel som surkål och kimchi. Dessa livsmedel är källor till många fördelaktiga mikroorganismer som kan återuppbygga tarmbarriären. (obs, kimchi kan innehålla fisksås, så kolla över innehållet för vegansk kimchi)

 2. Broccoli
  Överskott av kortisol kan få njurarna att utsöndra mer kalium, så kaliumrika livsmedel kan återställa dessa nivåer och minska bieffekterna som kommer med stress och förhöjd kortisol. Det kan vara livsmedel som
  banan, avokado, broccoli, spenat och mangold.

 3. Röd paprika 
  C-vitamin spelar en stor roll i att stabilisera kortisolnivåerna då binjurarna har höga koncentrationer av C-vitamin. Genom att äta exempelvis röd paprika (som innehåller mer C-vitamin än apelsin) kan du ge näring åt binjurarna och hålla kortisolnivåerna balanserade.

 4. Grönt te
  De polyfenoliska föreningarna i grönt te kan hämma enzymer som producerar kortisol, vilket kan minska nivåerna av kortisol.

 5. Kryddnejlika 
  En olja som finns i kryddnejlikor (eugenol) kan förtjocka slembarriären, vilket gör det svårare för bakteriella nedbrytningsprodukter att komma in i blodomloppet och skapa mer stress för kroppen. 


För att hjälpa kroppen ytterligare kan du införa meditation och djupandning i din vardag, samtidigt som du tillför ovan livsmedel. Å glöm inte att vara ute i den härliga solen! :) GLÖM INTE SOLSKYDD!


Texten är från underbara Johanna Bjurström!

';