Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Payson
Fri frakt inom Sverige / Leverans nu även till Danmark & Finland

Sanningen om hudvård?

|22/04, 2021

Vi som är utbildade hudterapeuter jobbar verkligen för att våran bransch ska regleras och vara säker. Det är absolut jättebra att allt fler kontrollerar hudvårdsbranchen, men är detta rätt sätt att göra de på?

Nu ska SVT göra ett program om sanningen om hudvård, sanningen om retinol, peptider och anti-age. Men vi stoppar inte där utan även syror, nicinamide och även glow kommer att kollas upp. Kan man göra en sanning om dessa produkter efter att de använt en produkt under 8 veckor morgon och kväll? På halva ansiktet och andra halvan en placebokräm. Har man anpassat produkterna till testpersonerna?

Att dessa testpersoner ska sluta med sin rutin TVÅ veckor innan de ska börja med nya produkter, säger sig ganska självklart att deras hy är torr när de startar dessa tester. När huden är torr så blir den skrumplig, pigmentfläckar blir mer framträdande och rynkorna blir mer framträdande, porerna blir mer framträdande. Vilket säger sig självt eller hur? 

Retinol som är en väldigt aktiv ingrediens, som ska vänjas in, kanske till att börja med någon gång i veckan för att sedan försiktig öka upp för att göra huden mottaglig. I detta avsnitt använder de en produkt med retinol 2 gånger dagligen, vilket är vansinnigt. Att använda en produkt på ena halvan, alltså endast en toner på ena sidan och en kräm på andra sidan, detta är inte ens samma sort produkt, hur kan man jämföra en kräm med en toner? Ett retinolserum som läggs på morgon och kväll på ena sidan av ansiktet och sedan lägger de inget mer över eller ens en rengöring? Efterbilderna har de inte ens jämfört med före och efter bilder utan de har tagit ena sidan av ansiktet och jämför med den andra, och testpersonerna där väljer vilken sida se anser ser "bäst" ut på.  Du kan inte ens se skillnad efter 8 veckor då du inte fått upp en tolerans på huden, i början kan man få en fjällning och då ska du inte använda produkten lika ofta. Om du då använder en placeboprodukt på höger sida och en retinol på vänster sida var tredje dag och inget annat. Då tror jag också att man känner sig mer återfuktad på höger sida. Speciellt om den innehåller paraffin som lägger sig som en hinna.

Avsnittet om akne gav ju "goda" resultat på syrorna men de enda som de kollar på hudanalyserna är att jämföra ena ansiktshalvan mot den andra, inte före och efter. Samt att lyset från bilderna har en skugga på ena sidan och mycket ljusare på andra halva. Akneärr är svårt att bli av med men deras  sätt att visa och jämföra ena halvan mot andra, ärren ser inte likadana ut på båda sidorna så hur de visar förändringen är inte hållbar. De måste visa före och efterbilder, samt att de tar inte några veckor att se resultat på ärr. Det är en lång process, som är mest effektiv vid behandling med bra hemvård anpassat efter huden. 

Det som störde mig mest om akneavsnittet var att man inte tar upp att akne inte bara har med hudvård och göra, utan det handlar om levnadsätt, som kost, och stress. Massor av faktorer kan trigga igång. Om du använder bra produkter men inte tar hand om din kropp kommer de inte heller att hjälpa. Många av mina kunder som slutar med p-piller får massvis med akne, och läkare rekommenderar de att börja igen för att bli av med aknen, visst är de sjukt? Vill man inte hjälpa sina patienter på djupet för att bli av med orsaken? Hormonell obalans, allergier och stress är vanliga orsaker.

Med dagens hudvård så vill vi få fram ett hälsosamt åldrande, vi utbildade hudterapeuter vill inte ta bort ditt åldrande utan vi vill att du ska åldras på ett sätt som din hy ska, men utan skador från solen, fria radikaler m.m. Det är de saker som gör att huden blir torr, skadad och åldras snabbare. 


Stressa inte fram en ny rutin börja långsamt och du är varmt välkommen att höra av dig för att få hjälp.