C-vitamin som är viktig för ditt immunförsvar
Vegan skin |24/10, 2024
Det är dags att se över intaget av årstidens kanske viktigaste antioxidant: C-vitamin. Till skillnad från de flesta däggdjur kan människan själv inte producera vitaminet, utan är beroende av att få sig vitaminet från kosten. Bär, frukt, vissa grönsaker och rotfrukter är särskilt rika på C-vitamin.
- Guava: Denna tropiska frukt toppar listan med över 200 milligram C-vitamin per 100 gram.
- Svarta vinbär: Innehåller cirka 181 milligram C-vitamin per 100 gram.
- Röd paprika: Innehåller cirka 128 milligram C-vitamin per 100 gram.
- Kiwifrukter: Innehåller cirka 92,7 milligram C-vitamin per 100 gram.
- Papaya: Innehåller cirka 60 milligram C-vitamin per 100 gram.
- Jordgubbar: Innehåller cirka 59 milligram C-vitamin per 100 gram.
- Apelsin: Innehåller cirka 53 milligram C-vitamin per 100 gram.
- Citron: Innehåller cirka 53 milligram C-vitamin per 100 gram.
- Ananas: Innehåller cirka 47 milligram C-vitamin per 100 gram.
- Mango: Har cirka 36 milligram C-vitamin per 100 gram.
C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion, att minska trötthet och utmattning, samt normal kollagenbildning som har betydelse för benstommens, broskets, tändernas, hudens och blodkärlens normala funktion. Lindrig brist på C-vitamin kan leda till blödande tandkött, försämrad sårläkning, trötthet och ökad risk för infektioner, och allvarlig brist leder till skörbjugg. Om du tror att du har brist så är det bästa att kolla med läkare innan man tar något kosttillskott. Annars är det bara att äta dessa frukter här ovan så får du i dig din dagliga dos :)